رییس مجلس در واکنش به گزارش تازه یوکیا آمانو درباره برنامه هستهای ایران، خواستار تجدیدنظر در نحوه همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد. علی لاریجانی با بیان اینکه «همکاری و عدمهمکاری با آژانس اتمی تاثیری در تصمیمات غیرکارشناسی آن ندارد»، تصریح کرد: مجلس لازم میداند در نحوه همکاری ایران با آژانس بررسی مجددی صورت دهد. او همچنین از کمیسیون امنیت ملی مجلس خواست «با همکاری سایر دستگاهها» بررسی این موضوع را آغاز کند و نتیجه آن را ارائه دهد.
رییس مجلس با انتقاد از گزارش آمانو خواستار شد
تجدید نظر در همکاری ایران با آژانس
عضو هیات رییسه مجلس: خروج از ان.پی.تی امتیازات بیشتری دارد تا ماندن در آن
دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: علی لاریجانی خواستار تجدیدنظر مجلس در نحوه همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پی انتشار تازهترین گزارش این نهاد شد و گفت: از آنجا که همکاری و عدم همکاری با آژانس اتمی، تاثیری در تصمیمات غیرکارشناسی آنها ندارد، مجلس لازم میداند در نحوه همکاری ایران با آژانس بررسی مجددی صورت دهد.
علی لاریجانی همچنین به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخطار داد روششان در تهیه گزارش علیه فعالیتهای هستهای ایران جز دشمنی و رونویسی دستورات رژیم صهیونیستی و آمریکا نیست. او بر این اساس، به کمیسیون امنیت ملی ماموریت داد تا ادامه همکاری با آژانس را بررسی کند.در حالی رییس قوه مقننه ماموریت بررسی ادامه همکاری با آژانس را به کمیسیون امنیت ملی میدهد که پیش از او، محمد ابراهیم کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته بود «خروج از «ان.پی.تی» را در کمیسیون بررسی میکنیم.»
حسین فرهنگی، عضو هیات رییسه مجلس نیز در ادامه اظهارات کوثری موضوع «خروج ایران از ان.پی.تی» را مطرح کرد و گفت: گویی خروج از معاهده «ان.پی.تی» امتیازات بیشتری به دنبال دارد تا ماندن در معاهده مذکور و عضویت در آژانس بینالمللی انرژی اتمی.
زمزمه تجدید نظر در روابط ایران و آژانس، آن هم به پیشتازی مجلس هشتم در حالی مطرح میشود که شش سال قبل و در زمان مجلس هفتم نیز موضعگیریهایی در مقابل اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه پرونده هستهای ایران از سوی قوه مقننه صورت گرفت که منجر به «تعلیق اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی» شد. سه شنبه، اول آذرماه سال 1384 بود که مجلس قانونی را تصویب کرد مبنی بر اینکه «دولت موظف است در صورت هرگونه ارجاع یا گزارش در مورد پرونده هستهای ایران به شورای امنیت کلیه همکاریهای داوطلبانه خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تعلیق درآورد.» قانون یادشده بعد از آن و در پی ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت، عملیاتی شد.
اینک با این پیشینه باید دید آیا سرانجامی همچون «اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی» در انتظار «عضویت ایران در معاهده ان.پی.تی» است یا خیر؟
اخطار لاریجانی به آژانس انرژی اتمی
علی لاریجانی، رییس مجلس روز گذشته در جلسه علنی مجلس در واکنش به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه فعالیتهای هستهای ایران، گفت: مجلس شورای اسلامی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخطار میکند این روش را جز دشمنی و رونویسی دستورات رژیم صهیونیستی و آمریکا ندانسته و لازم میداند در نحوه همکاری ایران با آژانس بررسی مجددی صورت دهد. چراکه آژانس با روش جدید خود نشان داده است همکاری و عدم همکاری تاثیری در تصمیمات غیرکارشناسی آنها ندارد.
وی در نطق پیش از دستور خود در جلسه دیروز مجلس گفت: آنقدر این گزارش بی مبنا و عجولانه تنظیم شده که کشورهای مختلف نظیر روسیه، چین و اعضای عدم تعهد آن را گزارشی بیاساس و مخرب خواندهاند و این در حالی است که در یکسال اخیر اجازه بازرسیهای فراتر از تعهدات به آژانس داده شده است.وی ادامه داد: بنابراین لازم است کمیسیون امنیت ملی مجلس در این زمینه با همکاری سایر دستگاهها بررسی این موضوع را آغاز کند و نتیجه آن را ارائه دهد.
لاریجانی تصریح کرد: ابعادی که با سر و صدای زیاد چند هفتهای در ضمائم گزارش آمده است، چیز جدیدی مطرح نکرده، بلکه دعاوی است که همیشه در گزارش دو کشور آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده و به همه این اطلاعات مغلوط پاسخ داده شده است و بارها آقای البرادعی اعلام کرد ما به اطلاعات موثق نرسیدیم.رییس مجلس افزود: در طرح مدالیته هم که با آژانس توافق شد، این امور مورد بررسی قرار گرفت و اعلام نظر شد، اما چرا یکباره حتی در مواردی که بازدید داشتند و در گزارشهای قبلی اعلام نظر شده بود که به مورد انحراف از برنامه هستهای نرسیدهایم، مسیر را عوض کردند و مدیرکل اعلام میکند از طریق برخی کشورهای عضو به جزئیات فنی رسیده و تا حد زیادی معتبر و مرتبط است؟
خروج از ان.پی.تی بهتر است
در همین حال، محمدحسین فرهنگی عضو هیات رییسه مجلس نیز پس از محمدابراهیم کوثری موضوع خروج ایران از ان.پی.تی را مطرح میکند و میگوید: این اقدام امتیازات بیشتری از عضویت در آژانس اتمی دارد.وی در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت، با مخدوش خواندن گزارش اخیر آمانو درباره برنامه هستهای ایران گفت: ارائه چنین گزارشی این احساس را در دنیا نهادینه میکند که گویی خروج از معاهده ان.پی.تی امتیازات بیشتری به دنبال دارد تا ماندن در معاهده مذکور و عضویت در آژانس بینالمللی انرژی اتمی.
فرهنگی با بیان اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی به وظیفه اصلی و ذاتی خود درباره حمایت از اعضا برای استفادههای صلحآمیز عمل نمیکند، تصریح کرد: در چنین شرایطی عضویت در آژانس برای اعضا و دولتهایی که معاهده ان.پی.تی را پذیرفتهاند چه مزیتی دارد؟ علاءالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم روز گذشته گفت که بررسی تجدیدنظر در همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دستورکار این کمیسیون قرار دارد.
احیای طرح کاهش روابط با انگلیس
علی لاریجانی رییس مجلس در پی تذکر یک نماینده خواستار تعیین تکلیف هرچه سریعتر طرح کاهش رابطه با انگلیس در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شد.لاریجانی روز گذشته در جلسه علنی مجلس در پاسخ به تذکر علیرضا سلیمی نماینده محلات که نسبت به عدم تعیین تکلیف طرح تجدید نظر در روابط ایران با انگلیس ایراد شد، از کمیسیون امنیت ملی خواست که این طرح را پیگیری کرده و برای رسیدگی به صحن علنی ارائه دهد.حسین سبحانی نیا عضو هیات رییسه و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز از بررسی موضوع باغ قلهک در جلسه روز گذشته این کمیسیون خبر داد و گفت: جمعبندی کمیسیون این است که این موضوع به طور جدی پیگیری شده و باغ قلهک هر چه زودتر باز پس گرفته شود. وی در گفتوگو با مهر با بیان اینکه این جلسه با حضور سردار باقرزاده رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تشکیل شد، افزود: در این جلسه راهکارهایی که منجر به پس گرفتن باغ قلهک میشود مورد بررسی قرار گرفت.
کلمات کلیدی: دنیای سیاست